PurhusNet > Aktiviteter > Sagt-Gjort-Skrevet > DM/NM i hestepløjning

 

DM og NM i hestepløjning

Himmerlands Køre- og Rideforening stod som arrangør for DM og NM i hestepløjning, der blev afholdt d. 18. oktober 2003 i Nørbæk. Eigil og Peter Andersen stillede arealer til rådighed, Anders Bach Andersen sørgede for logi til de firbenede og Nørbæk Efterskole tog sig af de to-benede.

Stævnet blev afholdt i flot efterårsvejr på dejlig tørre arealer. Udover selve pløjningen var der opvisning af Birken Kørekvadrille samt pløjning med veteran traktorer. Der var en del tilskuere, hvor mange aldersmæssig så ud som de måske engang selv gik bag et plovspand. En skam, at ikke flere havde taget børnene med til denne både underholdende og lærerige begivenhed.

Dansk mester blev den pt. regerende verdensmester Niels Schelde Petersen fra Trekantens Køre Selskab med 194,4 point. Nr. 2 blev Lis Laumann fra Midtjysk Køre Selskab med 194,1 point, mens Arne Hansen fra Slesvigske Køre Selskab besatte tredjepladsen med 193,9 point.

I det nordiske mesterskab vandt Niels Schelde Petersen guldmedaljen med 194,4 point. Arne Hansen fik sølv med 193,9 point, mens svenske Roland Wirenborg vandt bronze med 183,7 point.

Nedenfor er vist en række billeder - klik på et billede for at se en større udgave.
Klik på det billede, der "popper" op for at lukke det igen.

 

 

Imponerende syn af ældre, velfungerende traktorer, der tilsammen hurtigt kunne få noget pløjet - dog kræves noget af et mandskab. Bukh var repræsenteret med tre modeller, Farmall med to, en enkel Zetor og Lanz, samt en Hi-Clear udgave af en IH-275.

 

Birkens Kørekvadrille gav en flot og sikker opvisning. Kørekvadrillen består af 10 tospand veltrimmede fjordheste, der er forspændt gamle, restaurerede vogne.

Tuborgfonden støttede stævnet økonomisk, og var til stede med en gammeldags distributionsvogn.

Pløjestævnets 2. afdeling blev åbnet af Landbrugsrådets præsident Peter Gæmelke, der standsmæssig ankom i blankpoleret kørevogn sammen med Purhus kommunes borgmester. Senere viste Gæmelke, at han kan andet end færdes på de bonede gulve - bistået af Tuborgs ølkuske gik det ret godt med at styre såvel plov som bryggerheste.

 

 

 

 

Niels Schelde Pedersen, regerende verdens-, nordisk og dansk mester viser hvordan det kan gøres.
Bemærk hvordan han tramper furen ned under 1. sammenlægning, så næste fure bedre kan dække.

Hvorfor skal en plovfure helst være lige ???

Svaret er logisk - den lige linie er den korteste vej mellem to punkter !

Som det fremgår af pointtavlen til venstre bliver der i en pløjekonkurrence givet points på en lang række punkter såsom opfuring, flækning, sammenlægning, pløjedybde m.fl.

Og som det ses af billederne er der nogen forskel.

 

Siden er sidst ændret 18 October, 2003