PurhusNet > Arkivet > Sankt Hans Gassum
Hop tilbage til foregående side

 

Båltale
af Ida Stentoft, Asferg
Gassum d.23.-6. 1999

Sankt Hans bål i Gassum 1999 

Børn laver bal i marehalmen
De brænder pinde og gammel tang
Der hvor skrænten er skredet
De steger æbler på spid
Og rister kartofler i asken
Og råber og skændes
Og skrålet høres videnom.

Men når tusmørket kommer
Rykker de nær sammen
Så sidder de om ilden,
Tavse
Med hede i ansigtet
Og kold ryg
Og lægger pinde på.

De sidder længe før de går hjem
Med sorte hænder
Og røg og havluft i håret.

Dette digt er skrevet af Cecil Bødker, og ligesom børnene i digtet søger sammen om bålet, når det bliver aften, søger vi nu sammen om dette Sankt Hans bål.

Når man sådan en dejlig dansk midsommeraften står ved et tændt bål søger ens øjne næsten automatisk ind i flammernes midte og ved at fastholde sit blik i den varmeste og mest glødende del af bålet får vores tanker frit spil.

Hvilke ord og tanker farer så igennem hovedet på os?

For mange af os er det sikkert en blanding af små og store ord og af små og store tanker. De små ord og tanker kommer først.

De er en blanding af banaliteter og praktiske gøremål. Det kunne være:

 • "Jeg skulle have taget nogle andre sko på, det er alligevel for koldt med sandalerne."
 • "Fik jeg sat vaskemaskinen i gang, inden vi kørte?"
 • "Åh, nu skal jeg huske at ringe til tandlægen i morgen
 • "Bare hun nu ikke har tænkt sig at holde en lang tale!"
 • "Hvordan er det nu teksten er til Midsommervisen"
 • "Hvem er det nu heksen ligner?"
 • "Bare jeg havde alt det brænde til fyringssæsonen."

Men når disse ord og tanker har passeret, og vi giver os selv tid til at blive ved med at fastholde blikket i flammerne ,kommer de store ord og tanker.

De store ord er kærlighed, frihed og fred.

Nåja! Er der nok nogle af jer, der vil tænke. Det er så stort og vedrører ikke mig. Den store kærlighed findes kun på film, frihed det er noget ,de sorte i Sydafrika har kæmpet for. Og fred, det er noget NATO ved brug af bomber forsøger at skabe i Kosovo.

Men disse store ord findes også for en ganske almindelig borger i Purhus. I ved den lille kommune, der ligger der ved motorvejen nord for Randers, i det lille kongerige højt mod nord - Danmark.

I virkeligheden er vi meget privilegeret. Mulighederne og udfordringerne ligger lige foran os, det gælder bare om at udnytte dem og tage dem op. Det er nemlig ikke kun ved at bestige Mount Everest ,at man kan være grænseoverskridende. Vi kan rolig ånde lettet op, for der er mange muligheder i vores egen lille hverdag og vores eget lille land for at gøre det.

Fordi vi alle sammen, ved at være tolerante og vise interesse og forståelse for vore medmennesker, bidrager til at give disse store ord mening og dybde. Og fordi vi alle sammen ved at forstå og efterleve Grundlovens ånd kan bidrage til et bedre samfund for alle i Danmark. Med andre ord de små sensationer tæller også. 

Hvordan kan vi så helt konkret gøre dette?

  Jo lad være med at blive sur og irriteret over, at naboen endnu ikke har fået klippet hækken ,selv om det er Sankt Hans.

  Lad være med at se skævt til din genbo, fordi han har fået en ny bil.

  Lad være med at skælde ud på sagsbehandleren på skatteforvaltningen ,fordi du skal af med efterskat.

  Lad være med at tro, at du har ret til det hele. Lad være med at se dig selv som et offer. Lad være med at forlange at Staten altid træder til. Husk at spørge, hvad du selv har gjort? Hvad kan du selv gøre?

  Hvad vil du eventuelt selv ofre?

Kort sagt vis forståelse overfor andre! Accepter at du også har pligter.

For kun ved at vise forståelse og tolerance i det nære, kan vi som enkelt individer være med til at skabe en bedre verden. For i virkeligheden er det meget sværere at vise forståelse og tolerance overfor naboen - eller overfor den, der er anderledes end til de sorte i Afrika og indianerne i Peru.

Og kun ved at begynde i det nære kan vi blive rigtige internationale, og på den måde være med til at skabe fred og frihed både lokalt og globalt.

Og kun ved at forstå, at du også har forpligtelser overfor dit nærmiljø og dit land ,og at vi alle sammen skal yde noget til fællesskabets bedste ,kan vi være med til at sikre en fortsat bedre udvikling for vores demokratiske og fredelige land.

Således at vi med de små sensationer sammen skaber et bedre liv for os alle sammen.

Så lad os på den måde understrege ordene i Drachmanns Midsommervise : "Den er bunden af sommerens hjerter så varme, så glade."

"Vi vil fred her til lands Den kan vindes hvor hjerterne aldrig bliver tvivlende kolde!"

Retur til toppen

chart.dk