PurhusNet > Rådhuset > Anmeldelse

 

Amtsavisen bad webmasteren for PurhusNet om at anmelde Purhus Kommunes officielle hjemmeside. Sådan en opgave er rimelig risikofyldt, idet nogle vil formode, at PurhusNet betragter purhus.dk som en slags konkurrent. Og enhver vil - med rette - kunne fremføre "kast ikke med sten, når du selv bor i et glashus".

Amtavisen 23. december 2000

I en klasse for sig
- anmeldelse af  hjemmeside for Purhus Kommune
af Jens Peter Hansen,
Internet formidler ved Landbrugets Rådgivningscenter og ansvarlig for PurhusNet.

En anmeldelse af Purhus Kommunes nyåbnede hjemmeside kan ske ud fra forskellige kriterier. Her er alene fokuseret på hjemmesidens brugbarhed for kommunens borgere - d.v.s.  kombinationen af brugervenlighed og relevans. Siderne er set med Internet Explorer 5.0 ved en 800x600 skærmopløsning - denne opløsning anvendes af godt 2/3 af Internetbrugerne. Bruger du Netscape får du en knap så god oplevelse.

Forhåndsmeldingerne fra byråd og borgmester lød på, at kommunen ville få en hjemmeside i en klasse for sig. Og det har kommunen fået - desværre!.  På Internettet gælder det om at falde ind i flokken - det er de absolut mest velbesøgte sider der bestemmer, hvad der er godt og skidt, og det bør en kommunal hjemmeside ikke forsøge at lave om på..

Purhus.dk adskiller sig ved brug af hvid skrift på sort baggrund  - det er ikke godt ved store tekstmængder. Det ved de store hjemmesider, det ved bogtrykkeren og det finder dine øjne også ud af. Tilføjelse 25.april 2001: I Amtsavisen omtales ny hjemmeside for Randers Kommune: "Den nye hjemmeside er bygget op i en mere brugervenlig version end den nuværende med sort tekst på hvid baggrund. Det er ifølge undersøgelser det letteste at læse"

Navigationen rundt på siderne er også ganske speciel og vanskelig, idet der samtidig er gang i menuer placeret tre forskellige steder på skærmen hvilket slet ikke er i overensstemmelse med almindelig praksis på nettet.

Også m.h.t. udnyttelsen af det sparsomme skærm areal er purhus.dk helt sin egen. Ca. 37% af arealet bruges til "tomme kalorier" (dekoration) og 35% til navigation, så der pr. skærm kun er 28% tilbage til selve teksten. Forsiden - der er enhver hjemmesides "Rådhusplads" - er på purhus.dk kun "bebygget" med et "Velkommen til Purhus Kommune", og der er ikke mulighed for at vende tilbage til en forside, der ellers normalt fungerer som sikker havn for den besøgende. 

Purhus.dk er konstrueret ved brug af de såkaldte rammer. Det giver problemer. Føjer du en bestemt side til Foretrukne (bogmærker siden), vil du kun få  teksten at se, hvis du senere benytter dette bogmærke. D.v.s. du får en side uden navigations menuer. Det gælder desværre også, såfremt en besøgende bliver ledt til purhus.dk via en søgemaskine.

Indholdsmæssigt er der allerede meget på purhus.dk . Det drejer sig her i starten langt hen af vejen om generelle informationer, der i forvejen via en simpel søgning kan findes på Internettet eller i Lokaltelefonbogen. Fremover komme der flere lokale informationer - f.eks. kan det med begejstring konstateres, at der vil komme dagsordener og referater fra diverse udvalg.. Teksterne er generelt skrevet i et letforståeligt sprog, men er ikke målrettet Internettet, hvor omfanget bør halveres i forhold til trykt tekst.

Siden fortjener også ros. Bortset fra gennemgående billedbjælker forskånes vi for unødvendig grafik. Siderne har konsekvent en entydig opførsel. Og selvom det ikke vedrører brugbarheden bør det da nævnes, at siderne præsenterer sig flot.

Det er godt, at kommunen nu har fået en hjemmeside, og der er naturligt, at den ikke er helt vellykket fra starten. Det afgørende er, at opgaven med at få lavet en god hjemmeside bliver taget alvorligt lige fra borgmesteren og ned til yngste "skriverkarl", og da dette absolut virker til at være opfyldt, skal purhus.dk nok udvikle sig frem til at være et nyttig værktøj for kommunens borgere.

Relaterede links:  "Hjemmesiden bliver brugt" og "Ros til hjemmeside" samt Vurdering fra Bedst På Nettet

chart.dk 

Siden er sidst ændret 25. april 2001