PurhusNet > Rådhuset > Plan & Projekter > Kommuneplan > Boligbyggeri

 

KommunePlan•1998-2009

Befolkning og boligbyggeri

Boligbyggeri
De sidste fem år er der i Purhus Kommune i gennemsnit bygget 15 boliger om året. Tallet har dog været meget svingende. Således blev der i 1994 kun bygget 7 boliger, medens der i 1997 er bygget 25 boliger. I planperioden forventes der gennemsnitlig bygget 18-20 boliger om året.

Befolkningstilvækst
Tilvækst i befolkningen og boligbyggeri hænger sammen, men ikke entydigt. I årene 1982 til 1993 har der været et jævnt fald i befolkningstallet i Purhus Kommune, men alligevel er der i perioden bygget 251 boliger. Heraf erstatter 56 nedlagte ældreboliger.

Børnetallet har været stigende de seneste år, hvorfor gruppen 10-20 årige vil være stigende de kommende år. Ifølge prognoserne vil tilvæksten i de yngste årgange ikke fortsætte, og ligeledes må der forventes en reduktion af de voksne årgange af 25-54 årige. Størst vil tilvæksten være i årgangene 55-69 årige, hvor der vil være en stigning fra de nuværende 1200 til 1750 svarende til en vækst på 46%. De ældste årgange vil kun blive svagt stigende i forhold til det nuværende niveau.

Da tilvæksten hovedsagelig sker i den ældre del af den erhvervsaktive aldersklasse, vil det ikke i planperioden på grund af aldersfordelingen kunne konkluderes, at der bliver behov for væsentligt flere boliger og pladser til ældre.

Gennem årene er der imidlertid sket et fald i husstandenes størrelse. Over de sidste 30 år er indbyggerantallet i kommunen steget med knap 2000. Antallet af boliger er i samme periode steget med 1.300. Samtidig er antal indbyggere pr. bolig faldet fra 3,2 til 2,5 i gennemsnit. Denne udtynding kan ventes at fortsætte, og om 15 år skønnes indbyggertallet pr. bolig at være gennemsnitlig 2,0. Skal indbyggertallet holdes stabilt, skal der derfor bygges 40 - 50 boliger årligt i de kommende år. Boligbyggeriet er en nødvendig men ikke tilstrækkelig forudsætning, idet der også samtidigt skal være en efterspørgsel efter boliger her i området. (ændring ift forslag)

Udformning af boligområder
Det er Byrådets opfattelse, at der ved udformning af boligområder skal ske en overordnet planlægning, som sikrer sammenhæng i detailområderne, forbedrer detailplanlægningen og som kan medvirke til at gøre områderne mere attraktive.

Udbud af grunde
Byrådet ønsker at sikre et udbud af byggeklare grunde i alle udviklingsområder i kommunens bysamfund.

Det har derfor også været muligt at efterkomme efterspørgslen. Byggemodning af flere parcelhusgrunde kan ske inden for en kort tidshorisont, men Byrådet ønsker, at det sker i en takt, så de offentlige servicetilbud kan imødekomme den øgede tilvækst og efterspørgsel.

Boligrammer
Regionplanlægningen fastlægger rammerne for den enkelte kommunes arealudlæg til boligbyggeri. Purhus Kommune er i regionplanen tildelt en boligramme på 450 boliger i perioden fra den 1 . januar 1997 til den 1 . januar 2009.

Rammen for arealrummeligheden til boliger vil blive revideret hvert 4. år og tjener først og fremmest til at sikre, at arealudlægget til boliger ikke overstiger det forventede boligbyggeri. Boligrammen har altså ikke som formål at bremse boligbyggeriet i kommunen.

Opførte boliger
I perioden fra den I . januar I 993 til den I . januar I 998 er der i kommunen som helhed opført 75 nye boliger.

Boligtæthed
Regionpianen fastlægger retningslinier for boligtætheden i nye boligområder. Nye boligområder i byzone med tilhørende veje og stier skal indeholde mindst I 5 boliger pr. ha som gennemsnit for kommunen som helhed.

Der kan godkendes en mindre tæthed, hvor særlige stedlige forhold taler for det; for eksempel kuperet terræn eller særlige landskabelige hensyn.

Rummelighed
Rummeligheden i den nuværende kommuneplan, opgjort medio maj 1998, er ikke tilstrækkelig frem til den næste revision, hvorfor der skal ud lægges nye områder til boligbebyggelse, I de resterende udlagte boligområder kan der i alt bygges 90 boliger.

Det fremgår af boligprogrammet, at der skal opføres 199 boliger frem til år 2009.

Ses der på fordelingen af tæt lav og åben lav, vil der også her være for lidt plads til begge boligtyper i den nugældende kommuneplan. I regionplanen er rammerne for boligbebyggelse 30 ha eller i alt ca. 450 boliger pr 1 . januar 1998. Der er dermed en resterende ramme på ca. 420 boliger.

Boligbyggeriet er planlagt med en tæthed på gennemsnitlig 15 boliger pr ha. i overensstemmelse med målet i regionplanen. Fordelingen regner vi med vil være 65% tæt lav og 35% åben lav. Hertil skal bemærkes, at jo større andel af parcelhuse jo større bliver arealforbruget

Boligprogram
 

Boligbyggeprogram 1998-2009

By/område

Type

1998-2009

Gnsn. pr. år

Spentrup

Åben lav
Tæt lav
I alt

30
60
90

7-8

Asferg

Åben lav
Tæt lav
I alt

2
8
10

0-1

Fårup

Åben lav
Tæt lav
I alt

24
8
32

2-3

Ø. Bjerregrav

Åben lav
Tæt lav
I alt

18
42
60

5

Gassum

Åben lav
Tæt lav
I alt

3
0
3

0-1

Sønderbæk

Åben lav
Tæt lav
I alt

2
0
2

0-1

Ålum

Åben lav
Tæt lav
I alt

2
0
2

0-1

Total ekskl. landsbyer

Åben lav
Tæt lav
I alt

65
134
199

5-6
11-12
17-18

Landsbyer

Åben lav

20

1-2

Der udlægges i alt ca. 16,5 ha nye boligområder i kommunen med plads til i alt ca. 240 boliger inklusive bebyggelse i landsbyer.

I de eksisterende områder er der plads til ca. 90 boliger.

Der er ved arealudlægget taget hensyn til boligbyggeprogrammet og rummeligheden i de enkelte byområder, hvorfor arealudlægget bliver større end den faktiske forskel i restrummelighed og behov for arealudlæg.

Udbygningen i de enkelte områder opdeles i etaper, således at nye områder kun inddrages i byzone i det omfang, der bliver brug for det. Formålet hermed er at undgå, at større arealer i byzone ligger ubenyttede hen.

Spentrup
Rummeligheden er på ca. 0,7 ha og omfatter lokalplanområderne ved Rønneparken, Præstevænget og Haldvej. Området ved Rønneparken er et tæt, lav andelsbolig- projekt, hvoraf 4. etape endnu ikke er bebygget.

Haldvej omfatter et åbent, lavt boligområde med i alt 41 parcelhusgrunde. Området er byggemodnet, og der er nu kun enkelte grunde i sidste etape. Den videre udbygning i Spentrup placeres på arealet umiddelbart syd for boligområdet ved Haldvej som vist i bymodellen for Spentrup.

Der udlægges et nyt areal på ca. 8,7 ha umiddelbart syd for Tingvangen og afgrænset af den kommende omfartsvej mod øst. Der reserveres areal til omfartsvejen fra Birke Allé til Haldvej.

Asferg
Rummeligheden er på ca. 1.0 ha og omfatter lokalplanområderne ved Klokkevang, Rolighedsvej og Ejstrupvej. Området ved Klokkevang omfatter et tæt, lav boligområde til 10 boliger på selvstændige grunde. Området er en privat udstykning, der endnu ikke er byggemodnet, men byggemodningen af de første grunde er under planlægning.

I boligområdet ved Rolighedsvej og i området ved Ejstrupvej er der endnu enkelte ubebyggede grunde. Arealet vest for Søndergade er medtaget som fremtidigt byvækstområde, og der udlægges ca. 1,3 ha til boligformål.

Fårup
Rummeligheden er på ca. 2,7 ha og omfatter boligområder i eksisterende udstykninger.

Rummeligheden omfatter åben, lav boligbebyggelse i områderne ved Hasselvænget, Granvænget og Bakkegårdsvej og ved Granvænget, der endnu ikke er byggemodnede. Området ved Nattergalevej er et privat område til åben, lav boligbebyggelse.

Rummeligheden omfatter også tæt, lav boligbebyggelse i områderne ved Birkevænget, Aspevænget og Gyvelvænget, i alt 30 boliger.

Arealet nord for Poppelvænget inddrages i rammeområdet, idet der er udarbejdet lokalplan nr. 109 for om rådet. Ifølge rammebestemmelserne i Kommuneplan 1993-2005 skal arealet inddrages som B.3.7 ved denne revision. Arealet omfatter i alt ca. 5,5 ha inkl. arealudlægget til Poppelvænget. Af dette udlægges der i planperioden kun ca. 1,5 ha, hvorfor lokalplanen forventes ændret.

Der udlægges ikke yderligere områder til boligbyggeri i Fårup.

Ø. Bjerregrav
Rummeligheden er på ca. 1,0 ha og omfatter lokalplanområderne Violvej samt et område ved Rørsangervej. Området ved Violvej er et område til ældrecenter og ældreegnede boliger. Ældrecenteret og 6 boliger er opført i 1992. Der opføres yderligere to boliger i 1998/99, og der er en restrummelighed på 10 boliger.

Området syd og vest for boligområdet ved Rørsangervej er et område til åben, lav boligbebyggelse med plads til 10 parcelhusgrunde. Området er lokalplanlagt og byggemodnet i 1998 -1999. Restrummeligheden er 6 grunde.

Den videre udbygning i Ø. Bjerregrav placeres i området vest for Rørsangervej, og syd for Violvej. Der udlægges et areal på 3 ha til boligbyggeri og 1 ha til bebyggelse med ældreegnede boliger i området ved Violvej.

Gassum
I den eksisterende udstykning ved Nyvej er der plads til yderligere 2 boliger.

Den videre udbygning i Gassum placeres i området nord for Nyvej. Der er i kommuneplanen udlagt et areal på i alt ca. 2 ha. Der udlægges derfor ikke yderligere arealer i Gassum.

Sønderbæk
Rummeligheden er på 2 boliger ved det tæt, lave boligområde ved Rejstrupvej. Der udlægges ikke yderligere arealer i Sønderbæk.

Ålum
Der er ikke ledige byggegrunde i kommunale udstykninger. Et areal på ca. 1,5 ha er udlagt til blandet tæt og åbent lav boligformål umiddelbart vest for boligområdet ved Sct. Kjeldsvej/Thranesvej. Der udlægges ikke yderligere arealer i Ålum.

Målsætning

  • Byerne skal udvikle sig med respekt for de landskabelige og kulturhistoriske værdier.
  • Ved udlæg af nye arealer til boligformål, skal det tilstræbes, at der inden for det enkelte område udlægges arealer som grønne fællesarealer.
  • Der skal ske en overordnet planlægning af udstykningsområderne.
  • Boligområderne opbygges som sammenhængende områder med et varieret boligudbud. Der sigtes mod en blanding af tæt lav og åben lav med ca. 65 % til tæt lav og ca. 35% til åben lav bebyggelse.
  • Byggeriet skal i muligt omfang koordineres med udnyttelsen af de enkelte institutioner.
  • Byrådet vil arbejde for, at der skabes mulighed for en mindre vækst i landsbyerne. Der gennemføres en afgrænsning i Dyrby, Læsten, Nørbæk og O. Fussing.

Landsbyer
Landsbycentrene Ålum, Gassum og Sønderbæk er entydigt afgrænsede i kommuneplanen. De øvrige landsbyer er ikke tidligere afgrænset på tilsvarende måde, hvilket blandt andet betyder, at zonekompetencen ligger hos Århus Amt.

Nybyggeri i landsbyerne skal ske ved såkaldt "huludfyldning", og der må maksimalt bygges 10 boliger over fire år.

Efter Byrådets opfattelse bør flere landsbyer have mulighed for en tilvækst inden for et afgrænset område. Derfor har Byrådet i Dyrby, Læsten, Nørbæk og O. Fussing foretaget en afgrænsning, som giver mulighed for en vis bebyggelse, og med kommunen som zonemyndighed. Byggeriet i de fire landsbyer forventes ikke at overstige 10 boliger pr. 4 år.

Rammekort for landsbyer - mulighed for boligbygeri indenfor markeret område

 

 

Dyrby

Læsten

 

 

Nørbæk

Over Fussing

 

Hop til toppen

Hop til foregående side eller afsnit

 

Hop til næste side eller afsnit

 

chart.dk