PurhusNet > Rådhuset > Plan & Projekter > Kommuneplan > Indledning

 

KommunePlan•1998-2009

Indledning

Planloven siger i § 1, at den sammenfattende planlægning skal forene de samfundsmæssige interesser i arealanvendelsen og medvirke til at værne om landets natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskers livsvilkår og for bevaring af plante- og dyrelivet.

For hver kommune skal der foreligge en kommuneplan. Den fastlægger for en periode på 12 år de overordnede mål for den enkelte kommunes udvikling.

De centrale emner er arealanvendelse, bebyggelsesforhold trafik og byformål i øvrigt, samt rekreative områder og beskyttelse af areal- og naturressourcer.

Kommuneplanen består af to hovedafsnit:

    Hovedstrukturen med en sammenfattende planlægning for hele kommunen.

    Rammedelen, der beskriver, hvad der kan bestemmes i lokalplaner for de enkelte dele i kommunen.

I dette forslag til kommuneplan er alene medtaget de foreslåede ændringer af rammer, medens de samlede rammer vil fremgå af den endelige kommuneplan.

En lokalplan skal tilvejebringes, før der gennemføres større udstykninger eller større bygge- eller anlægsarbejder, og i øvrigt når det er nødvendigt for at sikre kommuneplanens virkeliggørelse. Lokalplaner skal indeholde oplysning om planens formål og retsvirkninger, og i Planlovens § 15 er et katalog over emner, der kan optages i en lokalplan.

Det er eksempelvis overførsel til byzone, anvendelse, bebyggelsers omfang og placering, trafikanlæg. bevaring af landskabstræk mv.

Hverken kommune planens hovedstruktur eller dens rammer for lokalplanlægningen har nogen direkte bindende virkning for de enkelte grundejere. Derimod er Byrådet forpligtet til at virke for kommuneplanens gennemførelse.

Først når der er gennemført en lokalplan lægning på grundlag af kommuneplanens ram mer, får denne en direkte bindende virkning for grundejere og andre.

Hop til toppen

Hop til foregående side eller afsnit

 

Hop til næste side eller afsnit

 

chart.dk