Amerikansk fodbold: Hvad foregår der?
PurhusNet > Fritid > SIF > American Football > Regler

Sådan cirka to række velpostrede fyre stiller sig op og på dommerens signal løber de ind i hinanden. Faktisk virker det som om, at spillet drejer sig om at nedlægge enhver, der bevæger sig. Kigger du godt efter får du måske øje på et misfoster af en bold. Når denne bold ligger dybt begravet under en bunke spillere stopper dommeren løjerne, og man starter forfra. Ganske underholden at betragte men lidt sjovere, når du ved lidt om, hvad det hele går ud på. Det er forklaret herunder.

Spillets rammer
Amerikansk fodbold spilles på en bane, som måler 120x50 yards, og ligesom i europæisk fodbold, har hvert hold et mål i hver ende af banen. Et hold består af 45 spillere, men kun 11 af disse er på banen samtidig. Hver spiller har en helt fast og veldefineret rolle og position. Ingen spillere er fx både med i forsvar og angreb. Når et hold mister bolden, løber de 11 angribere ud, og 11 forsvarer løber ind.

En kamp spilles over to halvlege, hver med 30 minutters effektiv spilletid - dvs. en kamp vil typisk tage 2-3 timer. Mellem de to halvlege er der en pause på 15 minutter. I hver halvleg foretages der sideskift efter de første 15 minutters spil.

Spillets forløb
Nærmest som i et militærslag, går det ud på at vinde terræn ved at føre bolden op ad banen, der er inddelt på tværs i zoner på hver 5 yards. Hvert hold har 4 forsøg til at føre bolden mindst 10 yards frem. Lykkes det ikke får det modsatte hold bolden.

StartopstillingSpillet sættes i gang ved at bolden rækkes mellem benene bagud til "Quarterback'en", der er den spiller på holdet, der dirigerer angrebsspillet.

Quarterback'en kan enten aflevere bolden bagud til en "Runningback", der løber fremad med bolden indtil han tackles.

Quaterbackeen overvejer mulighederneEller også kan Quarterback'en vælge at kaste fremad blandt venner og fjender til en brugbar angriber, f.eks. en "Wide Receiver", en "Runningback" eller en "Tight End". Det siger sig selv, at man kan vinde mest terræn ved at kaste bolden fremad, men risikoen er også, at en modspiller griber bolden i luften (interception) - og så går det pludselig hurtigt den anden vej!

De eneste spillere, der ikke må tage imod en aflevering, er de indre linemen - "Tackels", "Guards" og "Center" - og "Quarterbacken" (hvis han allerede har haft bolden ved et direkte snap fra centeren).

Sådan scores der
I Amerikansk Fodbold kan et hold score på indtil flere måder, der hver især giver et forskelligt antal point:

Touchdown: 6 point
    Det der bedst kan betale sig er at score et "Touch down". Det giver 6 point. Det gøres enten ved at løbe over modstanderens mållinie (og ind i endzone) med bolden, eller ved at kaste bolden til en medspiller, der allerede befinder sig der.

Ekstra point: 1 point
    Når et hold scorer et "Touch down", får det mulighed for at score et "Extra Point", ved at sparke bolden i mål mellem modstanderens to lodrette stænger. Sparkets længde er på 20 yards.

Ekstra point: 2 point
    Man kan også vælge at forsøge en "twopoint-conversion" der er ét ekstra forsøg på at løbe eller kaste bolden fra 3-yard linien. Det giver to points.

Field goal / kick: 3 point
    Et hold kan opgive at nå modstanderens "end-zone", og i stedet prøve at score et "Field Goal", der giver 3 point. Til dette formål har holdet som regel en specialist - en "kicker" - hvis eneste opgave er at sparke bolden i mål. Danskeren Morten Andersen er en sådan specialist.

Safety: 2 point
    Endelig kan et hold score "to points for en safety", ved at presse modstanderens angreb ned i modstanderens egen end-zone. Det svarer til en slags selvmål.

Amerikansk Fodbold en meget fysisk sport. Dét, der gør det sjovt at spille, er, at man har lov til at tæve løs på hinanden. Næsten alt er tilladt, undtagen at slå med knytnæver og og sparke. Man må kaste sig i benene på en spiller, der er i løb, og man må gribe fat i en mand med begge hænder og kyle ham i jorden.

Næste træk aftalesSamtidig er det også en meget taktisk sport, hvor hver spiller har sin egen specielle rolle - nærmest som i et skakspil!. Du vil derfor se, at spillerne stikker hovederne sammen og aftaler næste "træk" hvergang der er et spilstop.