PurhusNet > Aktiviteter > Blichers Mindestue

 

Blichers Mindestue - Malvinas Hus

Steen Steensen Blicher"Sig nærmer Tiden, da jeg må væk", "Hulde Engel! du min Barndomsven!", "Gud skjenke os alle et glædeligt Nytaar", "Jyden han er stærk aa sej" ja, hvem kender ikke disse citater fra digte og noveller af den berømte og elskede jyske digter og landsbypræst Steen Steensen Blicher.

Steen Steensen Blicher levede i Spentrup fra 1825 til sin død i 1848. I denne periode udgav han bl.a. Trækfuglene Hopper til skstern side (1838), Svithiod (1837) og Sneeklokken (1826). Han var præst, digter, praktisk landmand, jæger, aktiv samfundsborger og humanist. 

I Blichers Mindestue i Malvinas Hus er der mulighed for at studere en række manuskripter og personlige ejendele, samt naturligvis fornemme atmosfæren omkring nærtliggende præstegård, kirke og skole (se nedenfor).

Åbningstider:

1. maj - 31. oktober:

Hver lørdag og søndag
kl. 14.00 - 17.00

samt tirsdage og onsdage
fra 15. juni til 15. august og i skolernes efterårsferie
kl. 14:00 - 17:00

Entré 10 kr. for voksne
 

Telefon i åbningstiden:

86 47 78 30

Selskaber på minimum 10 personer, som ønsker at besøge Mindestuen uden for den normale åbningstid, bedes kontakte Birte Enevoldsen, tlf. 86477047 eller Else Marie Bülow, tlf. 86477492.

Blichers Mindestue


Vis stort kort  

 

Mere information om St.St. Blicher:

Blicher etablerer plantage

Komplet bibliografi Hopper til skstern side

On-line noveller:

On-line melodier:

Blicher Selskabet arbejder for at fremme og uddybe interessen for Steen Steensen Blichers liv og digtning

Lokaleudlån - Malvinas Hus:

Malvinas Hus er indrettet med et mødelokale med plads til ca. 30 personer, hvor der er adgang til et thekøkken. Ligeledes er der atelier/mindre mødelokale. Disse 2 lokaler benyttes til kunstudstillinger, foreningsmøder m.v.

 

Malvinas Hus - Blichers Mindestue
BLICHERS MINDESTUE
blev grundlagt i Spentrup præstegård, hvor digteren levede fra 1825 til sin død den 26. marts 1848. Her så Blichers store produktion dagens lys, og her oplevede digteren sine mange op- og nedture.

I mindestuen står blandt andet det skrivebord, hvor en del af hans værker blev til. Mindestuen blev i Blichers skrivebord200-året for Blichers fødsel indviet i det nuværende hus, som har navn efter Blichers højt elskede datter Malvina, som efter sit giftermål med præstegårdsforvalter Rasmus Berg Blichers brillerboede her i den gamle forpagterbolig. Huset er beliggende i det oprindelige Kirke, Malvinas Hus og RytterskolenSpentrup som nabo til kirken og præstegården samt den gamle Rytterskole. Som et firkløver udgør de historiske bygninger et fint hele fra den tid, da Spentrup var et lille landsbysamfund. (Klik på billeder for større version)

Spentrup PræstegårdPRÆSTEGÅRDENS HOVEDBYGNING er stadig bolig for sognets præst. Den er opført i årene 1794-95 af Blichers farbror Peder Daniel Blicher. Bygningen er opført i gule mursten med rødt tegltag og er fredet i klasse B.

Taget er fornyet, men ellers er eksteriøret det samme, selv om det efter datiden var ret usædvanligt, at man brugte »fast tag« i stedet for stråtag.

 

 

Spentrup KirkeKIRKEN består af romansk kor og skib med sengotisk tårn i vest og et nyere våbenhus mod syd.

Bygningen er opført af granitkvadre.

I korbuen findes velbevarede kalkmalerier fra ca. 1225, og på triumfvæggen er fragmenter af en dommedagsscene.

Endvidere findes kirkeskibet »Tordenskjold«, som blev hængt op i forbindelse med Malvinas bryllup i 1838.

 

RYTTERSKOLEN blev opført i 1721 under Frederik den 4. Den originale tavle, som fortæller herom, sidder stadig i skolens mur. Det var her i skolen, Blicher tilbragte mange timer sammen med sin gode ven lærer Vandborg.

Rytterskolen, Spentrup

Klik for større billede
Klik for større billede

Blichers gravsted på Spentrup Kirkegård

 

 

Siden er sidst ændret 16 marts, 2020