PurhusNet > Rådhuset > Plan & Projekter > Affaldsplan > Mål og Planer
Hop tilbage til foregående side

 

Målsætningsdel

5 Målsætningsdel
5.1 Tidligere fastsatte målsætninger
Målsætningen for Affaldsplan 1996-2008 var, at så meget affald som muligt skulle genanvendes. Af den resterende del skulle så stor en del som muligt forbrændes med henblik på energiudnyttelse og det ikke brændbare skulle deponeres.

Affaldshåndtering i 1998 for I/S Fælles Forbrænding medførte følgende fordeling:

genanvendelse 66 %, forbrænding 28 % og deponering 6 %.

Da de sidste officielle tal fra ISAG. er fra 1998, er disse benyttet.

I Affald 21, som er regeringens nationale affaldsplan, er målsætningen for affaldshåndtering i 2004 : genanvendelse 64 %, forbrænding 24 % og deponering 12 %.

Som det fremgår af procenterne, har I/S Fælles Forbrænding allerede på nuværende tidspunkt nået de mål, der er opstillet i Affald 21.

Målsætningen om at sikre stor effektivitet i indsamlingsordningerne er realiseret. De mængder af affald, der indsamles med kildesorteret storskrald, er generelt stagnerende. Der er tegn på, at forbrugernes adfærd er ved at ændre sig således, at flere vælger at benytte nærgenbrugspladserne i stedet for den direkte afhentning ved husstanden.

Privat aflevering af affald på nærgenbrugspladser

Målsætningen om, at farligt affald skal indsamles og behandles miljømæssigt korrekt, er bl.a blevet gennemført ved at iværksætte en indsamlingsordning for risikobetonet affald og bortskaffe affaldet til godkendte anlæg.

Målsætningen om at affald, der ikke indsamles, skal være omfattet af en anvisningsordning, håndhæves i regulativerne: "Affald og genanvendelige materialer fra erhverv" og "Bygge- og anlægsaffald". Regulativerne skal revideres primo 2001.

I forbindelse med at Arbejdstilsynet kom med anvisning om manuel håndtering og transport af dagrenovation m.v. blev der i kommunerne gennemført en informationskampagne. Efterfølgende skete der en opfølgning, hvor de kommunale sagsbehandlere var på tilsyn og påså at de fysiske forhold var bragt i orden.

Målsætningen om en god og forståelig information formidles gennem folderen "Affaldsinformation", der fremsendes til den enkelte husstand 1 gang årligt.

I/S Fælles Forbrænding har i 1998 oprettet en hjemmeside på internettet. Der er links til interessentkommunerne, der har en hjemmeside på internettet.

5.2 Målsætninger for perioden 2000 - 2012

Det er kommunernes målsætning:

  • at minimere affaldsmængden via information
  • at der sker en forøgelse af andelen af affald, der genanvendes, komposteres eller på anden måde forhindres i at belaste miljøet.
  • at den brændbare del af affaldet, der ikke kan genbruges, anvendes til energifremstilling på affaldsvarmeværket.
  • at kun det affald, der ikke kan genbruges, ender på affaldsdeponi.
  • at farligt affald bliver indsamlet og behandlet miljømæssigt korrekt.
  • at der bliver stor effektivitet og enkelhed i indsamlingsordningerne.
  • at affaldet håndteres på en miljømæssig og arbejdsmiljømæssig korrekt måde.
  • at affald, der ikke indsamles, er omfattet af anvisningsordning.
  • at der til stadighed ydes en god og forståelig information til alle.


Planlægningsdel

6 Planlægningsdelen
6.1 Skøn over fremtidige affaldsmængder (i tons)

 

1998

2000

2002

2004

2008

2012

Bortskaffelsesform

Dagrenovation

11.268

11.200

10.300

9.000

9.000

9.000

F

Storskrald

9.901

10.100

10.200

10.300

10.300

10.300

F og G

Institutioner, handel og kontor

1.372

1.370

1.350

1.330

1.310

1.310

F

Fremstilling

4.545

4.545

4.300

4.100

4.100

4.100

F

Andet (forbrændt)

277

300

300

300

300

300

F

Andet (deponeret)

5.970

6.000

6.000

6.000

6.000

6.000

D

6.2 Håndtering af affaldet, herunder nye initiativer
Dette afsnit indeholder beskrivelse af, hvilke ordninger og initiativer, der planlægges og igangsættes inden for denne plans første 4 år - frem til 2005.

6.2.1 Dagrenovation
Der bliver indført et nyt renovationskoncept for Mariager, Nørager, Nørhald og Purhus kommuner efter den 31. marts 2002, i forbindelse med at kontrakten med renovatørerne, som indsamler dagrenovation, udløber. Indsamling af dagrenovation udføres herefter i princippet ens i interessentkommunerne.

Ved indførelsen af det nye dagrenovationskoncept får forbrugerne mulighed for at vælge hjemmekompostering samt ugetømning eller 14-dages tømning af restaffaldet.

Der bliver derfor følgende valgmuligheder for forbrugerne:

  • 14-dages tømning og kompostering
  • Ugetømning og kompostering
  • Ugetømning
  • 14-dages tømning

Der kan anvendes følgende opsamlingsmateriel til dagrenovation, der tømmes efter ovennævnte beskrivelse: 60 l sæk, 110 l sæk, 120 l spand, 240 l spand, 300 l cont., 400 l cont., 600 l cont og 800 l cont.

Al dagrenovation bliver brændt på Affaldsvarmeværket i Hobro.

6.2.2 Kildesorteret storskrald
I 2001 forventes etableret nærgenbrugsplads i Nørhald Kommune. Det medfører, at der indsamles kildesorteret storskrald 3 gange pr. år. I de 7 måneder, hvor der ikke indsamles kildesorteret storskrald, bliver der i stedet etableret en ringeordning. Lignende ordning er etableret i Hobro og Nørager kommuner

Følgende fraktioner medtages ved ringeordning: Hårde hvidevarer, cykler, plæneklippere, møbler, gulvtæpper m.m.

Følgende fraktioner medtages ikke med ringeordning: aviser, pap, flasker, glas og haveaffald. Dog medtages aviser, ugeblade og reklamer med ringeordning de steder, hvor forbrugeren bor udenfor byskiltene.

Endvidere foretages der en gang årligt indsamling af byggeaffald, sanitetsudstyr, m.v. efter forudgående tilmelding til I/S Fælles Forbrænding.

Landbrugsfolie afhentes gratis en gang årligt efter forudgående tilmelding til I/S Fælles Forbrænding.

Landbrugsfolie presses i baller og videresendes til oparbejdning.

Indsamlingsordningen for kildesorteret storskrald i Mariager og Purhus kommuner fortsætter uændret. Mariager Kommune vurderer dog, at der bliver etableret nærgenbrugsplads inden for planperioden i den østlige del af Mariager Kommune.

På nærgenbrugspladserne vil de sædvanlige containere blive suppleret med containere til plastdunke, PVC og trykimprægneret træ.

Affald, der indsamles med kildesorteret storskrald eller afleveres på nærgenbrugspladserne, bliver behandlet på følgende måde:

  • Aviser, ugeblade og reklamer afsættes gennem salgsorganisationen Danfiber.
  • Brændbart storskrald behandles på Affaldsvarmeværket i Hobro.
  • Dæk afleveres til godkendt indsamler.
  • Elektronikaffald behandles af Fælles Genbrug, Hobro.
  • Flasker og glas afsættes gennem salgsorganisationen Danfiber.
  • Haveaffald neddeles og komposteres.
  • Hårde hvidevarer inkl. kølemøbler behandles af Fælles Genbrug, Hobro
  • Jern og metal afsættes gennem salgsorganisationen Danfiber.
  • Pap afsættes gennem salgsorganisationen Danfiber.

Information til forbrugerne sker primært gennem annoncering i de lokale ugeaviser og den årlige udsendte brochure "Affaldsinformation".

6.2.3 Farligt affald
Fra den 1. januar 2001 indfører Mariager Kommune en ny indsamlingsordning af farligt affald. Hver husstand får udleveret en miljøkasse af plast til farligt affald. Når forbrugeren ønsker at aflevere farligt affald udfyldes en mærkat på låget af miljøkassen med navn, adresse og tlf.nr. Miljøkassen stilles ved renovationsstativet og renovatøren medtager miljøkassen og sætter en tom kasse.

Nørager, Nørhald og Purhus kommuner fortsætter med indsamlingsordningen for farligt affald i uændret form frem til den 31. marts 2002, hvorefter de også går over til at anvende miljøkasser. Indsamling af farligt affald udføres herefter ens i interessentkommunerne.

Afhentning af farligt affald fra mindre erhvervsvirksomheder fungerer tilfredsstillende og fortsætter i uændret form.

Siden olie- og kemikalieindsamlingsordningen startede, er de indkomne affaldsmængder steget støt indtil for et par år siden, hvor mængderne er begyndt at stagnere både ved private og ved virksomheder.

Information til husstandende sker primært gennem den årligt udsendte brochure "Affaldsinformation".

De virksomheder, der afleverer farligt affald til I/S Fælles Forbrænding, orienteres ved udsendelse af nyhedsbrev en gang årligt..

Farligt affald videresendes til behandling på kap.5 godkendte modtageanlæg og oparbejdningsanlæg.

6.2.4 Papir
Status for indsamling af papir i I/S Fælles Forbrændings område i forhold til potentialet, som er fastsat af Miljøstyrelsen i vejledning om henteordninger for papir fra husholdninger.

 

Potentiale i

kg/husstand

Indsamlet i % 1998

Indsamlet i % 1999

Krav i % 2001

Krav i % 2002

Krav i % 2004

Hobro

140

37

45

 

 

 

Mariager

165

31

38

 

 

 

Nørager

148

35

33

40

55

60

Nørhald

160

33

39

 

 

 

Purhus

168

31

38

 

 

 

Spejderne fortsætter med at indsamle aviser, ugeblade og reklamer. Ordningen suppleres med avisbobler. Kommunerne anviser arealer til anbringelser af avisbobler i nærheden af indkøbsområder. Endvidere vil der blive kørt en informationskampagne, der skal opfordre forbrugerne til at sortere aviser fra.

Hvis det viser sig, at spejderne ikke kan indsamle tilstrækkelige mængder således, at kravene i Affald 21 bliver overholdt, bortfalder aftalen med spejderne, og der bliver i stedet iværksat en henteordning for papiraffald fra husholdninger.

I forbindelse med indgåelse af ny dagrenovationskontrakt den 01.april 2002 skal en del af kontrakten i såfald omhandle indsamling af papir. Det bliver således den samme renovatør, der indsamler dagrenovation og papir.

Rammer for eventuel henteordning af papir

Forbrugere, som bor i bymæssig bebyggelse får udleveret en 120 l spand til aviser og ugeblade, der tømmes en gang om måneden. Hvis forbrugerne ikke ønsker at få udleveret en 120 l spand, kan de i stedet benytte de avisbobler, der bliver placeret centrale steder i byerne.

For etageboliger og tæt, lav bebyggelse etableres en fællesløsning, hvor der centrale steder placeres containere/bobler til aviser og ugeblade.

Forbrugere, som bor uden for bymæssig bebyggelse, skal aflevere deres aviser og ugeblade til avisbobler, der placeres centrale steder i de omkringliggende byer eller aflevere aviser og ugeblade til ringeordningen de måneder, hvor der ikke indsamles kildesorteret storskrald.

Papir presses i baller og afsættes til oparbejdningsvirksomhed

6.2.5 Flaskeindsamling
I/S Fælles Forbrænding har ca. 100 stk. flaskebobler opstillet rundt omkring i interessentkommunerne. Der vil blive opstillet yderligere flaskebobler efter behov.

Forbrugerne kan endvidere aflevere flasker gennem kildesorteret storskrald og på nærgenbrugspladserne.

Flaskerne afsættes til oparbejdningsvirksomhed.

6.2.6 Madaffald
Indsamlingsordningen for madaffald fra storkøkkener fungerer tilfredsstillende. Der er indgået en samarbejdsaftale mellem PNA-83 ApS i Kolding og I/S Fælles Forbrænding om indsamling af madaffald fra storkøkkener. Aftalen løber frem til 31. december 2004.

En gang om året reviderer kommunerne listen over virksomheder og restaurationer, der producerer større mængder madaffald. Listerne bliver sendt til I/S Fælles Forbrænding, hvorefter potentielle virksomheder kontaktes om eventuel tilslutning til indsamlingsordningen.

Madaffald koges og anvendes til dyrefoder

6.2.7 Pap- og papirindsamling
Der skal ske en effektivisering af I/S Fælles Forbrændings indsamlingsordning for genanvendeligt pap og papir fra erhvervsvirksomheder.

I/S Fælles Forbrænding vil skærpe modtagekontrollen. Er der et læs affald, med meget pap i, vil en affaldskonsulent rette henvendelse til den pågældende erhvervsvirksomhed og give råd og vejledning om, hvordan affaldet skal sorteres.

Affaldskonsulenten skal vejlede erhvervsvirksomhederne for at få dem til at sortere affaldet bedre.

Pap og papir presses i baller og afsættes til oparbejdningsvirksomhed.

6.2.8 Fortroligt papir
Erhvervsvirksomheder kan mod betaling få afhentet fortroligt papir efter ønske, eller de kan selv aflevere det på I/S Fælles Forbrænding i Hobro.

Fortroligt papir makuleres og presses i baller og afsættes til oparbejdningsvirksomhed.

6.2.9 Bygge- og anlægsaffald
De eksisterende regulativkrav for bygge- og anlægsaffald pålægger alle bygherrer at sikre, at affald fra byggeri, nedrivninger og anlægsarbejder sorteres og leveres efter kommunens anvisninger.

Bygge- og anlægsaffald skal som minimum sorteres i:

  • Rene stenmaterialer, fx. natursten, granit og flint
  • Ren, uglaseret tegl (mur- og tagsten)
  • Ren beton
  • Blandinger af rene stenmaterialer, ren uglaseret tegl og ren beton
  • Asfalt
  • Blandinger af beton og asfalt fra veje, anlæg m.m.
  • Jern og metal
  • Andet genanvendeligt bygge- og anlægsaffald
  • Brændbart bygge- og anlægsaffald
  • Ikke brændbart bygge- og anlægsaffald til deponering

Affaldsproducenten skal indgive en skriftlig anmeldelse til kommunen forud for gennemførelse af bygge- og anlægsarbejder, hvor affaldsmængden vil overstige 1 ton. Kommunerne kan herved vurdere, om den planlagte affaldsbortskaffelse er forsvarlig, og om der sikres en tilstrækkelig høj grad af genanvendelse.

Tegl og beton neddeles og sælges som vejmateriale.

6.2.10 Specielle indsamlinger
Hvis I/S Fælles Forbrænding finder det nødvendigt at iværksætte kampagner for indsamling af specielle typer affald, vil det ske periodevis.

Af tidligere kampagner kan nævnes pesticidkampagnen, der blev afviklet med et godt resultat i perioden september og oktober 1994.

6.2.11 Tøjindsamling
Indsamling af tøj fortsætter som hidtil. Frivillige organisationer indsamler og sælger tøjet til I/S Fælles Forbrænding. Der opstilles containere til tøj på nærgenbrugspladserne.

Det modtagne tøj videresendes til genbrug

6.2.12 Køle- / frysemøbler
I/S Fælles Forbrænding modtager og behandler køle-/ frysemøbler fra kommunerne via kildesorteret storskrald, nærgenbrugspladser eller ved direkte aflevering til I/S Fælles Forbrænding.

Køle-/frysemøbler behandles på følgende måde:

  • Køle-/ frysemøbler aftappes for freon på specielt godkendt aftapningsanlæg.
  • Kompressorerne afmonteres og tømmes for freonholdigt olie.
  • Kondensatorer (PCB-holdige) og evt. kviksølvkontakter afmonteres.
  • Metaller såsom aluminium og kobber adskilles fra kabinettet med henblik på genanvendelse af metallet.
  • Kabinettet med det tilbageblevne klipjern, PU-skum og plast bortskaffes til videreforarbejdning og destruktion på kap. 5 godkendt forbrændingsanlæg.
  • Freon afsættes til genanvendelse ved kap. 5 godkendte oparbejdningsanlæg for regenerering af CFC.
  • Aluminium, kobber, klipjern (slaggeskrot) og kompressorer videresendes til produkthandler med henblik på omsmeltning af de forskellige metaller.
  • PU-skum og olie bortskaffes ved forbrænding på forbrændingsanlæg med kap. 5 godkendelse til at afbrænde freonholdigt skum og olie.
  • Kviksølvkontakter og PCB-kondensatorer videresendes til behandling ved et kap. 5 godkendt modtageanlæg.

 

6.2.13 Elektronikaffald
Elektroniske og elektriske apparater kaldet EE-affald i det følgende.

I/S Fælles Forbrænding modtager og behandler EE-affald fra kommunerne via kildesorteret storskrald, nærgenbrugspladser eller ved direkte aflevering til I/S Fælles Forbrænding.

EE-affald adskilles og opdeles i følgende kategorier:

Metaller, printplader, ledningsnet, kondensatorer, billedrør, brændbart.

EE-affaldet behandles på følgende måde:

  • Metaller, såsom aluminium, kobber jern og ledningsnet, videresendes til produkthandler med henblik på omsmeltning af de forskellige metaller.
  • Printplader afsættes til oparbejdning på godkendte anlæg, der som minimum overholder bekendtgørelsen om EE-affald.
  • Kondensatorer og transformatorer afmonteres og sendes til behandling på anlæg, som er godkendt til behandling eller destruering af kondensatorer.
  • Billedrør punkteres og sendes til oparbejdning / behandling på godkendte anlæg, der som minimum overholder bekendtgørelsen om EE-affald.
  • Brændbart affald fx. plastik sendes til behandling på godkendte anlæg med tilladelse til afbrænding af flammehæmmet plast.

 

6.2.14 Anvisning af erhvervsaffald
Erhvervsaffaldsregulativet tilrettes, så det fremover fastsætter anvisning af alt affald med forpligtelse til at sortere efter regulativets anvisninger samt at levere til de anviste genanvendelses-, forbrændings- og deponeringsanlæg.

Virksomhederne skal kunne levere til alle genanvendelsesanlæg, der lever op til kvalitetskravene i regulativet. Affald til forbrænding skal afleveres til I/S Fælles Forbrænding.

Erhvervsaffald omfatter som minimum:

  • pap og papir
  • plastik
  • øvrig genanvendelig transportemballage
  • glas
  • jern og metal
  • have- parkaffald
  • CFC-holdige kølemøbler
  • elektronikaffald
  • dæk
  • kabler
  • PVC
  • imprægneret træ
  • biler
  • shredderaffald
  • øvrige genanvendelige materialer
  • forbrændingsegnet affald (ikke genanvendeligt emballage, træ m.v.)
  • ikke genanvendeligt og ikke forbrændingsegnet affald til deponering

6.2.15 Genbrugsbutik
Der vil i løbet af planperioden blive etableret en genbrugsbutik i en af interessentkommunerne.

Genbrugsbutikken skal modtage "varer" fra nærgenbrugspladserne, hvor der bliver opstillet containere til de effekter, som borgerne mener, der kan genbruges.

6.2.16 Informationsaktiviteter
Primo 2001 fremsendes en informationsfolder, der beskriver hvilke affaldsordninger for private husholdninger, der iværksættes i henhold til Affaldsplan 2000-2012.

Der udarbejdes en vejledning til private husholdninger om, hvordan forbrugerne skal benytte nærgenbrugspladserne. Vejledningen fremsendes i 2001.

Affaldsinformationen, der fremsendes en gang årligt redigeres således, at der benyttes de samme ord og symboler som i vejledningen for nærgenbrugspladser. Affaldsinformation 2002 udkommer i en forbedret udgave.

Når regulativet om affald og genanvendelige materialer fra erhverv er godkendt, udarbejdes der informationsmateriale, der fremsendes til samtlige erhvervsvirksomheder i I/S Fælles Forbrændings område.

6.3 Deponeringsanlæg
Den 31.12. 2003 udløber kontrakten med Skive - Egnens Renovationsselskab I/S om deponering af affald fra I/S Fælles Forbrænding. Før kontraktens udløb skal der ske en genforhandling.

6.4 Økonomiske konsekvenser for kommunernes budgetter og gebyrer
Affaldshåndtering i 1000 kr. ekskl. moms

 

 

1998

1999

2000

2001

2002

2003

Husholdninger

Dagrenovation

17.671

17.869

18.226

18.591

18.963

19.342

 

Storskrald og Farligt affald

6.511

7.290

8.742

9.537

11.524

12.517

Omkostninger

 

24.182

25.159

26.968

28.128

30.487

31.859

Indtægter

 

21.727

25.907

27.000

28.200

30.500

31.900

6.5 Forebyggelse og genbrug af emballageaffald
Inden for planperioden skal der etableres et samarbejde mellem affaldskonsulenten og agenda 21 medarbejderne i kommunerne.

Affaldskonsulenten skal primært lave opsøgende arbejde hos virksomhederne. Virksomheden informeres om, hvordan de kan forebygge eller minimere deres emballageaffald.

Agenda 21 medarbejdernes målgruppe er borgerne i interessentkommunerne. Der skal udarbejdes information om, hvordan den enkelte borger kan være med til at forebygge eller begrænse brugen af emballage.

Endvidere vil der blive afholdt informationsmøder for skoler og foreninger

 

chart.dk