PurhusNet > Rådhuset > Plan & Projekter > Affaldsplan > Kortlægning > Afsnit 4.3
Hop tilbage til foregående side

 

4. Kortlægningsdel   se afsnit 4.1 - 4.2 - 4.4-4.6

4.3 Beskrivelse af eksisterende ordninger

4.3.1 Dagrenovation
I Nørhald Kommune blev tidligere friholdte husstande tilsluttet dagrenovation pr. 1. januar 2000. Således er der nu fuld renovationstilslutning i samtlige interessentkommuner.

I 1999 er dagrenovationsregulativet blevet revideret således, at regulativbestemmelserne for affald fra husholdninger, er samlet i et regulativ. Regulativ for husholdningsaffald blev godkendt i de enkelte kommuner ultimo 1999 og trådte i kraft den 1.januar 2000 (bilag 1).

I/S Fælles Forbrænding forestår indsamlingen i de fem kommuner, men de egentlige indsamlingsentrepriser er kommunevis udliciteret til private vognmænd.

Dagrenovation indsamles i spand, sæk eller minicontainer, som forbrugerne selv skal anskaffe og vedligeholde.

Der er i regulativet fastsat en række regler for selve indsamlingssystemet. Regulativet definerer endvidere, hvad der betragtes som dagrenovation.

Den 1. juni 2000 indførte Hobro Kommune et nyt renovationskoncept. Forbrugerne fik mulighed for at vælge mellem ugetømning og 14-dages tømning. Endvidere kunne forbrugere i enfamiliehuse vælge at hjemmekompostere. De forbrugere, som hjemmekomposterer, fik en økonomisk fordel. Standard for enfamiliehuse er ugetømning og hjemmekompostering.

Der er følgende valgmuligheder for enfamiliehuse:

  • 14-dages tømning og hjemmekompostering.
  • Ugetømning og hjemmekompostering.
  • Ugetømning.
  • 14-dages tømning.

Der kan anvendes følgende opsamlingsmateriel til dagrenovation, der tømmes efter ovennævnte beskrivelse: 110 l sæk, 120 l spand, 240 l spand, 300 l cont., 400 l cont., 600 l cont og 800 l cont.

For lejligheder samt tæt, lav bebyggelse blev der følgende valgmuligheder:

  • 14-dages tømning og spande til aviser/ugeblade samt glas/flasker.
  • Ugetømning

Der kan anvendes følgende opsamlingsmateriel til dagrenovation, der tømmes efter ovennævnte beskrivelse: 110 l sæk, 120 l spand, 240 l spand, 300 l cont., 400 l cont., 600 l cont og 800 l cont.

4.3.2 Kildesorteret storskrald
Der er etableret en indsamlingsordning for kildesorteret storskrald. Ordningen er beskrevet i et regulativ, som er godkendt i kommunerne (bilag 1).

I Mariager, Nørhald og Purhus kommuner foretages indsamling af kildesorteret storskrald 10 gange årligt ved alle husstande.

Forbrugeren skal selv sortere affaldet i de respektive fraktioner og placere det sorterede affald ved fortovskanten (ud til offentlig tilgængelig vej). Afhentning foretages af private vognmænd efter udlicitering, og affaldet skal forblive sorteret ved afhentningen, så mest muligt kan genanvendes.

Der indsamles følgende fraktioner:

  • Aviser, ugeblade og reklamer
  • Brændbart storskrald
  • Dæk
  • Elektronikaffald
  • Flasker og glas
  • Haveaffald
  • Hårde hvidevarer inkl. kølemøbler
  • Jern og metal
  • Pap

Endvidere foretages der en gang årligt i april/maj separat indsamling af byggeaffald, sanitetsudstyr m.v.

Sorteret affald kan herudover afleveres på nærgenbrugspladserne i Hobro og Nørager samt Affalds- og Genbrugscenter i Gunderup.

Egentligt erhvervsaffald medtages ikke som kildesorteret storskrald.

Den 1. april 2000 åbnede der en ny nærgenbrugsplads i Hobro Kommune. Det medførte, at der indsamles kildesorteret storskrald 3 gange pr. år. I de 7 måneder, hvor der ikke indsamles kildesorteret storskrald, er der i stedet etableret en ringeordning.

Følgende fraktioner medtages:

  • Hårde hvidevarer, cykler, plæneklippere, møbler, gulvtæpper m.m..
  • Aviser, pap, flasker, glas og haveaffald medtages ikke.

Endvidere foretages der en gang årligt indsamling af byggeaffald, sanitetsudstyr m.v. efter forudgående tilmelding til I/S Fælles Forbrænding.

Landbrugsfolie afhentes gratis en gang årligt efter forudgående tilmelding til I/S Fælles Forbrænding.

I Nørager Kommune åbnede der en nærgenbrugsplads den 1.august 2000. Der indsamles kildesorteret storskrald, byggeaffald og landbrugsfolie som i Hobro Kommune.

4.3.3 Farligt affald
I/S Fælles Forbrænding har etableret en indsamlingsordning for farligt affald fra alle husstande i Mariager, Nørager, Nørhald og Purhus kommuner. Ordningen er beskrevet i et regulativ og er godkendt i de enkelte kommuner (bilag 1).

Indsamlingerne foretages med en specialindrettet miljøbil efter "is-bil" princippet.

Miljøbilen kører på alle gader og veje i kommunerne på nærmere fastlagte dage.

Inden for byskiltene kommer miljøbilen 3 gange om året og holder for hver 8. - 10. husstand.

Uden for byskiltene 1 gang årligt og her kører miljøbilen helt hen til boligen.

Forbrugerne afleverer farligt affald til chaufføren. Forbrugerne kan endvidere aflevere farligt affald på nærgenbrugspladserne i Hobro og Nørager samt Affalds- og Genbrugscenter i Gunderup.

Hobro Kommune indførte en ny indsamlingsordning af farligt affald den 1. januar.2000. Hver husstand har fået udleveret en 42 l eller en 21 l miljøkasse af plast til farligt affald.

Når forbrugeren ønsker at aflevere farligt affald udfyldes en mærkat på låget af miljøkassen med navn, adresse og tlf.nr. Miljøkassen stilles ved renovationsstativet og renovatøren medtager kassen og sætter en tom kasse.

Virksomheder med mindre mængder farligt affald kan aflevere dette til miljøbilen og få dokumentation for, at der er afleveret farligt affald. Virksomheder, der producerer større mængder farligt affald, henvises til MOKANA i Aalborg.

Tømning af olie- og benzinudskillere foretages med godkendt slamsuger efter planlagte intervaller eller efter bestilt ekstra tømning. Ordningen er beskrevet i et regulativ og er godkendt i de enkelte kommuner (bilag 2).

4.3.4 Madaffald
Der har siden 1. januar 1991 været etableret en indsamlingsordning for madaffald fra storkøkkener i de 5 interessentkommuner. Det indsamlede madaffald varmebehandles og sælges herefter til dyrefoder. Ordningen er beskrevet i et regulativ, som er godkendt i kommunerne (bilag 3).

Ordningen er overdraget til indsamlings- og behandlingsvirksomheden PNA 83 i Kolding.

4.3.5 Fortroligt papir
En gang hver måned foretages afhentning af fortroligt papir fra de kommunale kontorer.

Ordningen er beskrevet i et regulativ og godkendt i kommunerne (bilag 3).

I/S Fælles Forbrænding foretager makulering og videreforsendelse af det makulerede papir til genanvendelse.

Fortroligt papir behandles med største omhu. Indtil makulering opbevares fortroligt papir til stadighed i aflåst rum.

4.3.6 Avisindsamling
I/S Fælles Forbrænding har aftaler med en lang række frivillige organisationer om indsamling af aviser fra private husstande.

Der indsamles aviser 3-6 gange årligt på aftalte datoer.

De frivillige organisationer garanteres en fast pris for de indsamlede aviser. Indsamlingsdatoer annonceres af I/S Fælles Forbrænding.

Gennem kildesorteret storskrald indsamles der aviser 10 gange årligt ved alle husstande i de 5 kommuner dog ikke Hobro Kommune, hvor der indsamles 3 gange årligt

Forbrugerne kan endvidere aflevere aviser på nærgenbrugspladserne i Hobro og Nørager samt på Affalds- og Genbrugscenter i Gunderup.

4.3.7 Flaskeindsamling
I interessentkommunerne er der opstillet ca. 75 stk. flaskebobler. Bobletætheden er i størrelsesordenen 1 boble pr. 500 - 700 borgere. Indsamlingsordningen blev indledt i 1990.

Endvidere indsamler de frivillige organisationer flasker samtidig med avisindsamlingen.

Gennem kildesorteret storskrald indsamles der flasker 10 gange årligt ved alle husstande i de 5 kommuner dog ikke Hobro Kommune, hvor der indsamles 3 gange årligt.

Forbrugerne kan endvidere aflevere flasker på nærgenbrugspladserne i Hobro og Nørager samt på Affalds- og Genbrugscenter i Gunderup.

4.3.8 Pap- og papirindsamling
I interessentkommunerne er der etableret indsamlingsordning for genanvendeligt pap og papir fra erhvervsvirksomheder (bilag 3). I/S Fælles Forbrænding udlejer indsamlingsmateriel, som virksomhederne forpligtes til at anvende.

Virksomhederne kan også vælge selv at levere pap og papir til Fælles Genbrug.

Gennem kildesorteret storskrald indsamles der pap og papir 10 gange årligt ved alle husstande i de 5 kommuner dog ikke Hobro Kommune, hvor der indsamles 3 gange årligt.

Forbrugerne kan endvidere aflevere pap og papir på nærgenbrugspladserne i Hobro og Nørager samt på Affalds- og Genbrugscenter i Gunderup.

4.3.9 Tøjindsamling
I/S Fælles Forbrænding har aftale med frivillige organisationer om indsamling af tøj fra private husstande.

Der indsamles tøj 3 - 6 gange årligt på aftalte datoer.

I/S Fælles Forbrænding garanterer de frivillige organisationer en fast pris for det indsamlede tøj. Der annonceres ikke om de frivillige organisationers indsamling af tøj, da dette skal ses som et supplement til Dansk Røde Kors, UFF, m.m.

4.3.10 Risikobetonet affald
Indsamling af risikobetonet affald i de fem interessentkommuner forestås af I/S Fælles Forbrænding, og foretages med miljøbilen.

Risikobetonet affald indsamles i et sækkesystem. Sækkene afhentes en gang pr. uge ved læger. Tandlæger, dyrlæger og ældreområdet får afhentet minimum en gang pr. måned. Ordningen er beskrevet i et regulativ og godkendt i kommunerne (bilag 4).

Der er indgået en 5- årig kontrakt med en entreprenør om at transportere risikobetonet affald fra I/S Fælles Forbrænding til forbrændingsanlæg, som er godkendt til at destruere risikobetonet affald.  

se afsnit 4.1 - 4.2 - 4.4-4.6

chart.dk