PurhusNet > Rådhuset > Plan & Projekter > Kommuneplan > Det åbne land

 

KommunePlan•1998-2009

Det åbne land

I landområderne er amtet den primære plan- og miljømyndighed. Regionplanen indeholder et samlet plankompleks for hele amtet. Regionpianen opdeler det åbne land i 2 områdetyper.

  • Jordbrugsområder, som omfatter størstedelen af amtet. Her er målsætningen at sikre muligheden for at drive rationelt landbrug på de gode dyrkningsjorder.
  • Naturområder, hvor der i dag findes mange udyrkede arealer. Her er den langsigtede målsætning, at tilgrænsende jordbrugsarealer af ringe bonitet ad frivillighedens vej udgår af omdrift, så der skabes en sammenhængende grøn struktur til gavn for naturen.

Naturområder i Purhus KommuneNaturområderne i Purhus Kommune er karakteriseret ved de store sammenhængende naturområder i Skalsådalen, ved Fussing Sø og skovområderne ved Fussingø. Det registrerede § 3 areal i Purhus Kommune er på hele 13%, hvilket ikke mindst skyldes bidraget fra Bjerregrav Mose, som er amtets største vådområde. (§ 3 områder, er naturområder, som efter naturbeskyttelseslovens § 3 er beskyttet mod forandringer).

Regionplanens naturområder er områder, som er eller egner sig til at komme ud af omdrift. Omlægning skal fremmes ved hjælp af natur- og miljøstøtteordninger og ved information.

Skalsådalen
Skalsådalen er i regionplanen udpeget som naturområde. Arealerne ligger som en bred korridor med dyrkede arealer, engarealer krat og tørvegrave.

Fussingøskovene
Purhus Kommune er relativ skovfattig med et skovbevokset areal på blot 9 %. De væsentligste skove ligger omkring Fussingø og hører under
Fussingø Statsskovdistrikt.Ekstern side - brug din   Specielt kan nævnes Fussing Sønderskov og Nedenskov, der rummer store partier med naturskovspræg.

Ud over de store naturarealer i den vestlige del af kommunen, er der flere andre, men mindre naturområder. Det er især området ved Dyrby Krat, Allestrupgård Plantage og arealerne langs Kåtbækken, som er sammenhængende med Skalsådalen. Højt målsat er også de fredede Læsten Bakker og Læsten Kær.

Jordbrugsområder
Jordbrugsområderne skal så vidt muligt forblive i jordbrugsdrift. Det er af væsentlig betydning for landbruget, at der inden for landbrugsområderne kan ske en planlægning for produktionen og investeringerne på lang sigt, og at der lægges færrest mulige begrænsninger på landbrugets arealanvendelse. Hvor det er muligt af hensyn til landbrugsdriften vil amtet fremme anlæg af småbiotoper.

Skove
Regionpianen udpeger skovrejsningsområder med det formål at fremme skovtilplantningen. Skovrejsningsområderne danner grundlag for en statslig skovrejsning og for offentlig støtte til privat skovrejsning. Målet er at fordoble skovenes areal i Danmark over de næste 75 år.

Skovrejsningsordningen
Det er frivilligt at rejse skov og at benytte tilbudet til skovrejsning inden for skovrejsningsområderne. Det er også frivilligt at afhænde arealer til statslig skovrejsning.

Miljø- og Energiministeriet yder økonomisk tilskud til skovrejsning på landbrugspligtige arealer, De største tilskud gives inden for skovrejsningsområderne. Med skovrejsning menes i den forbindelse etablering af sluttet skov af højstammede træer. Der ydes ikke tilskud til anlæg af frugtplantager, energiskov, pyntegrønts og juletræskulturer.

Støtte til skovrejsning fordrer ikke, at et helt skovrejsningsområde tilplantes på en gang. Tilplantningen kan foregå gradvis, dog skal det område, der ønskes tilplantet, være på mindst 2 ha. Skovejeren bestemmer, hvordan skoven skal formes, og hvilke træarter der skal anvendes. For at fremme løvskovplantningen gives der imidlertid størst tilskud til anlæg af løvskov. Skove, der anlægges med offentligt tilskud ifølge skovrejsningsordningen, pålægges fredskovspligt.

  • I Purhus Kommune er der udpeget skovrejsningsområder ved Fussingø Skovene omkring Svinding, på arealer vest for Haversmosevej og nord for Kåttrup.

Regionplanen udpeger også områder, hvor der ikke må plantes skov. Hensigten er at beskytte værdifulde naturtyper og kulturlandskaber. Dette gælder eksempelvis området i Skalsådalen, omkring Fussing Sø, langs Nørreåen, Kastbjerg Å og Kåtbækken samt i flere mindre spredte lokaliteter.

Landskab
Regionpianen udpeger områder med særlige landskabelige interesser. Disse består eksempelvis af landskaber, der er særprægede eller sjældne, særligt varierede eller har et samspil med kulturhistoriske mindesmærker.

I sådanne områder, skat inddragelse af areal til formål, der kan skæmme landskabet så vidt muligt undgås. Byggeri og anlæg skal placeres under hensyntagen til landskabet. Ikke landbrugsmæssigt byggeri skal så vidt muligt undgås, og landbrugsmæssigt byggeri, herunder opstilling af gylletanke, skal normalt ske i tilknytning til eksisterende bebyggelse.

  • I Purhus Kommune er udpeget arealerne i Skalsådalen, Fussing Sø og skovene ved Fussingø, samt ved Nørreåen, Dyrby Krat og Allestrupgård Plantage.

Geologi
Regionplanen udpeger ligeledes områder med særlig geologisk interesse, hvor terrænformerne afspejler landskabets tilblivelsesproces. Disse områder søges bevaret og beskyttet, hvorfor byggeri, anlægsarbejder og beplantning, der kan virke slørende skal søges undgået.

  • I Purhus Kommune er udpeget områder omkring og vest for Fårup, samt mindre områder ved eksempelvis Fussing Sø.

Råstofområder
Regionplanen udpeger interesseområder for råstofindvinding og råstofgraveområder. I Purhus Kommune er forholdsvis store arealer udpeget som værende af interesse for råstofindvinding. Der er dog ikke udlagt områder til gravning af råstoffer. Uden for de udlagte områder til råstofgravning vil der kun undtagelsesvis blive tilladt råstofgravning, og kun såfremt det er foreneligt med de øvrige interesser i det åbne land.

Hop til toppen

Hop til foregående side eller afsnit

 

Hop til næste side eller afsnit

 

chart.dk